Historien om techbindinger

Titan Vario.2 er den første techbindingen på markedet som bokstavlig talt snur opp ned på den gamle Fitz Barthel patenten fra 1983. En patent som selvfølgelig i sin tid revolusjonerte, eller kanskje snarere startet det segmentet vi dag kaller for topptur. Low Tech systemet som han kalte det var selv i 1983 et "back to basics" konsept som tillot lav vekt. I forhold til klassiske alpinbindinger har dessverre dette systemet en god del mangler når det kommer til sikkerhetsaspektet. Det var sikkerhet som i 2013 førte til lanseringen av SkiTrabs TR2 binding, og det er også sikkerhet som har vært motivet for å utvikkle Titan Vario.2 til den komplette bindingen den er i dag.

Dersom man samler sammen alle verdens techbindinger vil man se at svært lite skiller de fra den første prototypen fra 80-tallet. Den største utviklingen har skjedd på bakbindingene, på brukervennlighet, på farger og materialer. Patenten på frambindingene er identiske. Den største utfordringen med denne patenten som alle bindingprodusenter nå søker å løse er lite elastikk og dalende gripekraft i frambindingen. Noen produsenter har valgt å løse det ved å lage en strammere frembinding, og det kan kanskje gjøre at man ikke mister skiene så lett, men sikkerhetsmessig er det en elendig løsning. Det blir som å bare skru på mer vekt på en alpinbinding. Man vil da heller ikke miste skiene under et fall. Andre har mer vellykkede forsøk som feks Dynafits patent med roterende frambinding. Denne patenten fungerer superbra når det gjelder sikkerhet, og slik sett har ingenørene i Oberalp Group gjort en strålende jobb. Det den derimot ikke er så bra på er vekt. Den veier dessverre mer enn de fleste er villige til å akseptere fra en techbinding slik markedet har utviklet seg.

 

Geniene i Bormio

Daniele Trabucchi og hans team er hjernene bak at SkiTrab gjør av nyvinninger. Han er en av to brødre som eier og driver SkiTrab med lidenskap, øye for detaljer og kompromissløs kvalitetssikring. Han er en høyreist men lavmælt italiener som ikke skryter av sitt arbeide, men som hele tiden jager forbedring. TR2 var den første nyskapningen på bindingsmarkdet som han stod bak. En binding som satt en ny standard som han startet utviklingen av allerede i 2006. Lenge før noen andre tenkte tanken på å kombinere gåegenskapene til en techbinding med kjøreegenskapene til en alpinbinding. TR2 ble den første lette bindingen med utløserfunsjon i frambindingen. En revolusjon som satte i gang et skred av nyvinningen som Fritchis Tecton og Salomon Shift. Disse kom riktignok 4 og 5 år etter TR2. 

 

Når geniene i Bormio begynte arbeidet med å lage verdens beste techbinding var det patenten i frambindingen som måtte endres først. Her kom de opp med den geniale løsningen med en titanfjær i konstant spenn. Den oppnår så mange ting på en gang at det nesten er utrolig:

1. Den gjør at det er færre bevegelige deler i frambindingen

2. Den gir lavere vekt

3. Den tillater en helt åpen binding hvor alt er "oppe i dagen". 

4. Den gir 50% mer elastikk enn det klassiske systemet.

5. Den gir økende gripeevne snarere enn synkende slik det klassiske systemet gjør.

6. Den mer brukervennlig fordi man styrer lukkingen av bindingen selv med staven eller hånda

7. Den er tryggere også på veg opp fordi den muliggjør at man kan gå med bindingen i åpen posisjon, noe som er svært gunstig dersom man feks beveger seg i skredfarlig terreng

8. Den gjør at man ikke er avhengig av flatt underlag for å få på seg skiene

 

 

MER ELASTIKK OG ØKENDE GRIPESTYRKE

Rent teknisk ligger den store revolusjonen i frambindingen på disse to egenskapene. Der en klassisk binding er relativt stram til å begynne med for så å gradvis miste gripestyrken jo mer

du belaster den, fungerer Titan Vario.2 diamentralt motsatt. På grunn av fjæra som i utgangspunktet står i spenn så er den relativt myk i starten, før den gradvis får sterkere og sterkere gripeevne. Titan Vario.2 når heller aldri punktet hvor den vrenger seg, men fortsettere å øke gripeevnen helt til skoen når en rotasjon på 4 grader (det punktet hvor alle techbindinger løser ut). Det er denne økende gripeevnen sammen med økt elastikk som er avgjørende for å kunne ta "energitoppene" ved feks slagete og isete føre. I praksis betyr dette at du kan være trygg på at du ikke mister skiene selv om føret er krevende.

 

Heldigvis er ikke vi de eneste som har lært oss å sette pris på disse bindingene

Utdrag fra FRI FLYTs test:

 

"Den geniale «fjæra» i frambindingen skaper en viss elastikk, og sammen med framovertrykket i bakbindingen gjør det at Titan Vario 2 har imponerende motstand mot uønsket utløsing i slagete terreng."

 

"Av de totalt sju bindingene vi har teste de siste vintrene i denne kategorien ville denne blitt en temmelig klar testvinner."

 

Du kan lese hele testen HER

 

 

 

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.