Fjelløping - Hva trenger du for å komme i gang?

Stiløping - hva er det, og hva trenger du for å komme igang?

 

Er du lei av å jogge rundt i byparker, gatelangs på asfalt og på grusveier? Synes du det blir like monotont som livet selv? Det er forståelig. Det kan være at du kan få tilbake løpegleden ved å løpe mer på stier, i terrenget eller på fjellet. Det er mange navn på det vi liker å kalle stiløping. Vi velger å bruke en oversatt versjon av den engelske varianten trail running som brukes i alpene fordi vi synes den er dekkende. Også skyrunning, fjelløping, terrengløping, trail blazing (??) er andre betegnelser for samme aktivvitet. Felles for alle er at de betegner løping utenfor veier og parker. Det er en måte å løpe på som gir betydelig mer variasjon, både for kropp og for sinn. Kort sagt balsam for sjelen. La oss se litt nærmere på hva det går ut på og hva du trenger av utstyr for å komme i gang.

 

 

 

Hvorfor løpe på sti?

Løping er verdens enkleste sport. Man trenger i utgangspunktet ingen verdens ting. Vi er laget for å løpe barfot, men som et minimum vil nok de fleste av oss i det minste sette pris på et par løpesko. I Norge er vi glade i å gå på tur. Det betyr at uansett hvor i landet du bor så vil du finne et godt utviklet nettverk av stier i nærheten, noe som gjør terskelen for å starte med stiløping lavere. Det å løpe på en sti gir en rekke fordeler sammenlignet med mer monoton asfaltløping.

 

Lavere skaderisiko – Når du løper på sti får du mykere og mer variert underlag som gjør at sjansen for slitasjeskader senkes. I tillegg utfordres de små støttebusklene i beina som også bidrar til å redusere skaderisiko.

 

Du glemmer tiden – På grunn av den stadige variasjonen, og det faktum at du hele tiden må være konsentrert gjør at du vil oppleve at tiden flyr. En time på stien er ikke det samme som en time på asfalt.

 

Større egenverdi – For noen brukes løping på asfalt bare som et verktøy for å nå et mål. Stiløping kan nok for mange oppleves som mye mer meningsfylt, og aktiviteten har stor grad av egenverdi. God form og kondisjon kommer mer som en bonus på toppen av det hele.

 

Tett på naturen – Ved å løpe på sti vil du alltid ha noe å se på. Du vil få en kobling til naturen og terrenget som du ikke får ved å løpe på asfalt. Om turen går opp på en topp eller bare i skogen spiller for så vidt ingen rolle, men det å vinne høydemeter på turen tillegger det hele en ekstra dimensjon.

 

Engasjerer hele kroppen – Det er ikke bare kondisjon man trener når man løper på sti. En rekke viktige kroppslige funksjoner som balanse og koordinasjon får virkelig kjørt seg. I tillegg er man helt avhengig av å også bruke overkroppen mer når man løper på sti. Det å bruke staver vil være en fin måte å engasjere overkroppen enda mer på.

 

Lettere å koble av – Det er helt klart lettere å koble av og la tankene flyte i takt med kroppen. Når man finner flytfølelsen på en sti er det få ting som kan matche!

HVA TRENGER MAN?

 

Som sagt er et par gode løpesko det eneste man trenger for å komme i gang med stiløping. Her finnes det et hav å velge i. Det viktigste er at du finner en sko som er komfortabel, og som du føler deg trygg i slik at du kan slippe deg løs på stien. Vi anbefaler Vj IRock for den som vil ha suverent grep, Vj Maxx for den som vil ha godt grep men likevel litt demping, og Scarpa Golden gate for den som vil ha enda litt mer demping.

I skoene kan vi anbefale at man bytter ut de orginale tynne sålene med et par litt mer robuste såler. Dels på grunn av den dempende effekten, men også fordi alcantaraoverflaten på sålene til Saluber gjør at foten sitter som et skudd nedi skoen. På den måten kan føle deg tryggere på mer teknisk krevende underlag.

25%
1 650,-
2 200,-
5
25%
25%
1 538,-
2 050,-
6

SÅLER ER EN GOD IDE!

 

I skoene kan vi anbefale at man bytter ut de orginale tynne sålene med et par litt mer robuste såler. Dels på grunn av den dempende effekten, men også fordi alcantaraoverflaten på sålene til Saluber gjør at foten sitter som et skudd nedi skoen. På den måten kan føle deg tryggere på mer teknisk krevende underlag.

399,-
19

LØPEVEST

 

Om man skal løpe lengre enn en times tid vil behovet for å få i seg vann og kanskje ernæring etter hvert melde seg. I skogen og mange steder på fjellet kan man klare å finne seg en bekk, men noen ganger kan også løpevest være kjekt å ha. Da kan man også få med seg litt enkel mat, litt skift og en ytterjakke uten at det går utover løpefølelsen. Løpevester kommer i mange ulike størrelser. Hvis man skal velge seg en størrelse anbefaler vi Instinct sin X10 vest. I den kan man få med seg alt man trenger på lengre turer, samtidig som den holder seg kompakt om den ikke er full. På x10 er det også gledelåslomme som gjør det trygt og godt å oppbevare for eksempel bilnøkkelen i, en ting vi har satt stor pris på. Dersom du Kun trenger vesten til litt vann og kanskje bilnøklene så er Px3,1 liter ideel. Veier nesten ingenting, og har likevel praktiske løsninger.

1 998,-
6

LØPESTAVER BLIR STADIG MER POPULÆRT

 

Staver blir mer og mer populært å løpe med. Stavene man får til løping i dag veier så lite at man taper lite på å ta de med. Det er særlig i terreng med mye stigning at staver virkelig kommer til sin rett. Når det er for bratt til å løpe så er stavene med på å avlaste beina mye. Man får også et mer rullende og effektivt steg ved å bruke staver. I tillegg hjelper de til med å gi deg en mer oppreist stilling slik at blikket kommer opp. Dette gjør også at det blir lettere å puste.

Det finnes hele staver i fastlengde (ala langrennsstaver), delbare staver med fastlengde og det finnes justerbare staver. For løping er sammenleggbare staver i fastlengde det optimale. Men det krever at man vet hvilken lengde man skal ha. Her er det selvfølgelig ikke noe fasitsvar, men om du bruker denne formelen som utgangspunkt så stemmer den som regel ganske bra.

 

Kroppslengde i cm x 0,67

 

Så om du er eksempelvis 172cm høy så blir det slik:

172 x 0,67= 115,24

 

Da burde du altså velge en stav som er 115 cm lang.

 

Merk at dette stemmer bra for løping, særlig i motbakke. For de som skal bruke stavene til mer gåturer i fjellet så er ikke vekt like prekert, og vi anbefaler at man heller bruker en justerbar stav slik at man kan stille de underveis.

På veg ned kan stavene virke som fin støtte og avlastning for knær og ankler. Men om du beveger deg fort bør du være obs på at staven kan hekte seg fast. Vi anbefaler derfor at man ikke har hånda i håndløkka på veg nedover.

 

Staver finnes enten i carbon eller aluminium. Carbon er gjerne for deg som skal konkurrere og er opptatt av vekt. Carbonstavene er så lette at man helt fint kan løpe med de i hendene uten at det blir slitsomt. Aluminiumsstavene tåler selvfølgelig mer, men blir noe tyngre. For oss vanlig dødelige så holder aluminium i massevis. Men om du er som mange andre og ikke klarer å motstå den dødskule carbonlooken så sier vi kjør på!

IKKE NOE Å VENTE MED!

 

Stiene ligger der og venter på deg, ikke vent, snør på deg skoene og kom deg ut! Og husk at man aldri angrer seg etter man har vært ute i skogen på løpetur, ALDRI.

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.