Skjerdingfjelltraversen

Skjerdingfjelltraversen

I det du kommer ut av tunnelen i Todalen og ser oppover dalen er det spesielt to fjell som stikker seg frem. Snøfjellet med en nydelig og innbydende flanke fra toppen, og ikke minst Skjerdingfjellet med sine 21 sag-formende småtopper fram mot hovedtoppen på 1522 moh. Fra toppen av ryggen går det 21 bratte renner ned mot Bjøråskaret mellom Kårvatn og Innerdalen.
Disse rennene er i seg selv en fin og utfordrende topptur med opp i mot 40 graders helning mot toppen, men denne dagen var det turen over selve ryggen som sto i fokus for os
s. 

Traversen over Skjerdingfjellet er en tur jeg lenge har hatt lyst til å gå. Så da Fredrik Thoresen Sletten og Jo Gjeldnes planla turen over i påsken 2019 benyttet jeg sjansen til å henge meg på.
Turen starter fra Innerdalsmerket ca 2,5 km frå Kårvatn Fjellutstyr sine lokaler innerst i Todalen. Vi følger sommerruta gjennom Bjøråskaret over mot Innerdalen hvor vi etter knappe 2 km med lett gåing i slakt terreng kommer over skoggrensen, og landskapet åpner seg så en får en fantastisk utsikt innover mot Skjerdingfjellet på venstreside og Snøfjellet på høyre.
Etter hvert som vi nærmer oss Skjerdingfjellet tar vi av den vanlige tur-ruten og begynner traverseringen opp mot den nordligste toppen. 
Siden vi traverserer oppover går etter hvert over fra en åpen flanke til en litt smalere renne som er såpass bratt at det er best å bytte ut ski med stegjern.
Dette er terreng hvor man skal gjøre gode vurderinger av snøforhold for å kunne ferdes trygt. Denne dagen er vi heldige med stabil og fin snø, noe som stemmer overens med Varsom sine varsel om grad 1. 

Opp på første toppen blir man møtt av en utsikt som er mildt sagt fantastisk. Bak ligger Todalen og Kårvatn, hvor man i bakgrunn kan se de to snotene, Neådalssnota og Snota. Snøfjellet ligger på høyre side, mens foran ligger Innderdalen med Dronninga, Kongen, Skarfjellet, Tåga og ikke minst Store Trolla.
Med slike fjell rundt seg på alle kanter blir ellers så majestetiske Innerdalstårnet en liten skygge av side omgivelser.

På en tur som dette blir ikke selve skikjøringen hovedfokuset, selv om vi bruker ski både til anmarsjen og ikke minst retur etter å kommet over ryggen.
Fokuset vårt ble derfor å bruke lett utstyr med veldig god funksjonalitet. 
Alle tre bruke samme ski, bare av forskjellige generasjoner. Skitrab Magico og Magico2 er en lett ski med fantastiske egenskaper både opp og ned. Den har en konstruksjon gjennom 14 lag som minimerer vekt samtidig som styrke og kjøreegenskaper bevares. Over ryggen går vi med ski på sekk og, her merker man virkelig fordelen av en lett ski og bindingskombinasjon, noe Magico og Skitrab Titan Vario virkelig er. At Titan Vario bindingen samtidig har en overlegen sikkerhet i forhold til andre tech bindinger på markedet blir en ren bonus i den brattere nedkjøringen fra toppen.


 

Turen byr på alt fra skigåing og trasking med stegjern til litt klatring med tau på slutten. Klær som tillater god bevegelighet og er funksjonelle til forskjellige aktiviterter i fjellet er essensielt for en fin tur opplevelse. 
Zentih buksa fra italienske Crazy Idea ble for meg fort en favoritt å dra på tur med, og også denne gangen. Dette er en bukse i softshell som isolerer bra, har gode puste-egenskaper og en fantastisk passform og bevegelighet. 
Denne buksen i kombinasjon med Resolution og Boosted jakke fra samme merke er med å løfte turopplevelsen til nye høyder. 
Resolution er en varm, mye og behagelig jakke med fleece på innsiden som puster godt. På vårturer hvor solen har fått tar er dette et ypperlig plagg til turen opp. Mens Boosted er en mer teknisk jakke som har vind og vann isolerende partier foran og nedover armene, foret med microfiber for varme, har to store og lett tilgjengelige lommer på brystet, samt to fellelommer på innsiden. Jakken egner seg godt til alt fra rolige toppturer til rask skimo trening. 

Bilder: Fredrik Thoresen Sletten og Jo Gjeldnes


 

 

25%
2 099,-
2 799,-
6
Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.