Slik velger du riktige randostøvler

 

Det å kjøpe seg randosko/randostøvler/topptursko for første gang kan være krevende. Det finnes lette, tunge, stive og mindre stive sko. Det finnes flere merker med ulike modeller, og det finnes ulike kategorier sko, alt etter hva du skal bruke de til. Et virrvar med andre ord. Vi skal prøve å gi deg en oversikt slik at du lettere klarer å finne ut hva slags type sko du bør velge, og framgangsmåten for å velge riktig merke og modell.

Hva er en topptursko?

 

Med økende interesse for sporten blir heldigvis også utvalget av sko større. Det finnes nå en mengde modeller fra en mengde produsenter. Felles for alle topptursko, og det som skiller de fra vanlige slalomsko er at de har såkalte tech incerts. Det er metalmaljer foran og bak på skoen som gjør at du kan bruke de i toppturbindinger.

La oss bare starte med det overordnede her. Randostøvler kjøper du fordi du ønsker å GÅ oppover med ski på beina. Vi på Kårvatn er veldig opptatt av at dette premisset bør være styrende for hvilken type sko du skal ha. Det finnes randostøvler som er mer eller mindre som slalomstøvler med tech-incerts. Det finner du ikke hos oss, da må du handle hos noen andre som har mer greie på alpint og heisbasert kjøring. Det vi er gode på det er sko med god gåkomfort. Husk, du skal gjerne gå i flere timer. En vanlig misforståelse er at jo bedre skoene er å gå med, jo dårligere er de nedover. Det er vi ikke enige i. Det finnes nå etter hvert så mange sko på markedet med ulike patenter som både er mer enn stive nok, og som er gode å gå med. Med andre ord, kompromissenes tid er mer eller mindre forbi etter vår mening. I alle fall for folk flest.

 

For å gjøre dette litt enklere å forstå kan vi komme med ulike eksempler i tre ulike kategorier. Vi har valgt å kalle kategoriene for: Kjørerettede toppturstøvler, Allround og Rando Racing. I disse tre kategoriene er det ikke helt klare skiller, men de kan gli litt inn i hverandre. For de aller aller fleste vil det være naturlig å kjøpe sitt første par topptursko i allroundkategorien, som da også er den største av de tre.

Kjørerettede toppturstøvler

Dette er mer eller mindre alpinstøvler med gåfunksjon og tech-kompatiblitet. Disse har ofte fire spenner som gjør at de kan strammes skikkelig. Vekten er gjerne mellom 1200-2000 g pr sko og gåutslaget er gjerne begrenset til under 60 grader. Dette er etter vår mening sko for deg som vet hva du skal ha og ser på gåturen som en tilleggsaktivitet og ikke hovedaktivitet. Eller for deg som skal dra på skikkelig ned fjellsidene, for deg som lurer på å ha ett oppsett både for alpinbakken og toppturen (problemet med denne typen kombinasjoner er at man neppe vil bli særlig fornøyd med noen av delene.

Dynafit Radical Pro, Scarpa Maestrale XT og Tecnica Zero G er alle gode eksempler på populære topptursko som vi mener er både for tungvine i bruk, har for lite gåutslag og veier for mye for hvermansen. Hvis du vet at det er slike sko du vil ha, kjør på. Er du i tvil, velg lettere sko er vårt klare råd!

 

Det blir litt som å velge samme ski til klassisk og skøyting i langrenn). Eller for deg som har ett inderlig ønske om å komme deg opp på en topp med tunge sko, tunge ski og tunge (eller lette) bindinger. Vi ser også paradoksalt nok at denne typen sko ofte velges av de som hater å gå, men som likevel gjør det som et nødvendig onde. Det paradoksale her blir da at de heller aldri vil kunne oppleve noe glede ved gåturen når de ikke har sko som er laget for det. Det er litt som å hate å sykle terreng fordi landeveissykkelen rister så fælt, men du gjør det likevel. Vi dømmer ingen, og vi ser at dette, særlig i enkelte bynære strøk er det som blir hyppigst markedsført, hyppigst anbefalt og hyppigst solgt. Særlig gjelder dette de kjørerettede skoene som ligger nærmest allroundskoene. De siste årene har det kommet kjørefokuserte sko som nærmer seg det vi liker veldig, men samtidig mener vi at de mest kjøresterke allroundskoene som for eksempel Scarpa F1 LT gir mer enn nok kjørestyrke for hvermansen. Vi er av den oppfatning at dersom man skal bruke skoene sammen med faktiske toppturski og bindinger, bør du styre unna denne kategorien. Skal du bruke skoen til å gå med, velg en annen type sko, skal du bruke skoen til å stå med, velg en annen type sko.

 

La Sportiva Vanguard (1370 g og 63 grader gåutslag) og Fischer Transalp Pro (1280 g og 80 (!) graders gåutslag) er to nye sko som vi mener er med på å viske ut grenesene for kjørerettede sko og allroundsko, men vi mener også at de fortsatt er litt tyngre enn det de fleste trenger.

 

 

 

For topptursko mener vi at du bør tenke lavere vekt, raskere spenneløsninger og mer gåutslag. En grei huskeregel er: ikke tyngre enn 1200 g og minimum 60 grader gåutslag, noe som bringer oss over til Allround kategorien.

Allround

Det er i denne kategorien de fleste produsenetene har flest alternativer, og trenden hos de som lager skoene er at de hele tiden kjemper om å lage den skoen som har: lavest vekt, best mulige kjøreegenskaper, best og raskeste låse/stramme patenet og ikke minst best mulig gåutslag.

 

Scarpa F1 LT, Tecnica Peak Zero og Scarpa F1 XT. Allroundsko med fokus på raske løsninger og lav vekt! F1 LT har blitt en favoritt hos oss, mens F1 XT er en spennende nyhet som kommer vinteren 22/23. Tecninca Peak Zero har vi enn så lenge ikke tatt inn i vårt sortiment, men vi anerkjenner at det er en spennende nyhet med fine spesifikasjoner.

 

Denne krigingen om den beste løsningen har gjort at det har kommet et ras av gode sko innenfor denne kategorien, noe som kommer alle forbrukerne til gode. Vi har etter hvert en mengde produsenter. Det som tidligere var dominert av La Sportiva, Dynafit og Scarpa ser nå konkurranse fra en mengde skoprodusenter. Atomic, Fischer, Roxa, Technica og Dalbello har alle modeller innenfor dette segmentet.

Scarpa F1 GT er en fin sko som blir å finne på låven til vinteren

 

Med dagens tilgjengelige teknologi velger vi å eksludere alle sko som har 60 grader eller mindre gåutslag fra denne kategorien. Det kan og må alle produsentene klare å lage nå til dags.

Når det gjelder vekt så vil vi si at alle sko mellom 800g og 1199 gram ligger i dette sjiktet. De letteste skoene i denne kategorien koster vanligvis mer. Grunnen er gjerne innslag av karbon enten i form av karbon skaft, eller i form av krabon som er blandet inn i plasten. Karbonen gjør gjerne skoene både stivere og lettere. For oss på Kårvatn har Scarpa Alien i mange år vært en slags referansesko innenfor topptur. Det som er gøy å se nå er at rundt denne referanseskoen finnes det mange ulike modeller med ulike passformer, patenter og pris. Noen stivere, noen lettere, noen billigere, noen litt tyngre osv osv. Vi mener at veldig mange som kjøper seg en toppturpakke burde lande i et område som ligger rundt Scarpa Alien ett sted.

 

 

Scarpa Alien og La Sportiva Solar og Stellar, to av våre mest solgte  modeller de siste 3-4 årene. Kombinerer lav vekt, praktiske løsninger, allsidig passform og pris på en god måte

Rando Racing

Lik kategorien kjørerettede sko mener vi at også randoracing-kategorien er for de som vet hva de vil ha, og som gjerne har erfaring med randosko fra før. Det kan være at du driver med, eller tenker å begynne med randokonkurranser, eller det kan være at du går på tur med den gnagende vissheten om at det finnes lettere utstyr. Innenfor rando racing er utvalget foreløpig svært begrenset. Vi deler gjerne inn i fullkarbon og halvkarbon. I tillegg må patenten være slik at man løser og strammer på en og samme tid. Pr dags dato finnes det kun tre produsenter av fullkarbonsko for rando racing, det er Scarpa, La Sportiva og Pierre Gignoux (som lager fullkarbonsko både under eget merke og for Dynafit). Både Scarpa Alien, La Sportiva Racetron, Dynafit Mezzalama og Dynafit PDG blir gjerne kalt inngangsstøvler til rando racing. Alle ligger de rett over 800g. Vi er enige i at de tillater at man går raskt og effektivt, men vi mener de er for tunge dersom du skal delta i for eksempel norgescup i rando. For det har nivået nå blitt for høyt til at det vil være mulig å hevde seg. Når det er sagt så er de definitivt gode sko til å finne gleden for rask og effektiv gange i fjellet! Ikke alle trenger å delta i norgescup.

Halvracere, eller konkurransesko for ungdommen!

 

For randoracing er det La Sportiva Raceborg, Dynafit DNA og Scarpa Alien 1.0 som er inngangsskoene. I internasjonale randokonkurranser er det dessuten ikke lov for utøvere under 19 år (cadets) å bruke sko i fullkarbon, så da er det disse modelelne som gjelder.

 

For de voksne er det som nevnt fullkarbonsko fra Pierre Gignoux, Scarpa eller La Sportiva som gjelder. Dette er sko med ekstremt vektfokus uten så mye tanke på komfort og brukervennlighet. De er dessuten avsinding dyre og i så måte forbeholdt de som vet hva de vil.

Fullkarbonracere for de som vet hva som gjelder!

Men hvordan velger man?

 

Nå har du fått et lite innblikk i tre kategorier sko slik vi har valg å dele det inn. Forhåpentligvis har du funnent ut hvilken av disse tre kategoriene du befinner deg i. Om du befinner deg i den kjørerettede kategorien har du kanskje valgt å gå videre til en annen nettside. Om du tror du skal ha allround eller randorace sko så har vi noe å snakke om videre.

 

Det er litt ulike kriterier man kan velge å se på. Noen velger å lese tester for å orientere seg. Da går det gjerne på hvordan de er i praktisk bruk, altså hvordan patentene er, hvor lette/vanskelige de er å få av og på seg og kanskje også pris. Det er vesentlig mer krevende å lese seg til passformen selv om lestbredden kan gi en liten pekepinn. Passformen er det definitivt viktigste på en topptursko. Vi er (nesten) villige til å gå så langt som å si at det trumfer vekt og gåutslag så lenge man holder seg innenfor rimelighetens grenser. Det burde hvertfall trumfe prisen. Og det er heller ikke slik at dyre sko er gode og billige sko er vonde. Ikke i det hele tatt.

 

Vår erfaring er: Du er nødt til å prøve litt ulike modeller fra litt ulike merker for å finne noe som passer deg og din fot. Å kjøpe randosko uprøvd er risikosport, og sjansen er liten for at du treffer akkurat både på størrelse og passform.

Når du kommer til oss på Kårvatn kan du være sikker på at vi setter av god tid til prøving av ulike sko. Skal du ha en toppturpakke så snakker vi ikke om skiene og bindingene før vi har funnet sko som er gode. Skoene er helt avgjørende for en god toppturopplevelse, og de aller viktigste i pakken du skal kjøpe. Etter hvert som det har kommet flere produsenter på banen klarer vi ikke å lagerføre alle merker og modeller, men de modellene vi har i butikken er valgt ut slik at vi skal klare å dekke et bredt utvalg av ulike føtter. Disse valgene er gjort på bakgrunn av mange års erfaring med å finne sko. I tillegg kan vi stort sett alltid få tak i det du måtte ønske dersom du har en favoritt som du ikke finner hos oss.

Vårt aller beste råd er at du bør velg sko som har en oppgitt vekt lettere enn 1199g og som har mer enn 60 graders gåutslag. Utover det, gå etter passform. Når man finner den skoen som passer best ut av boksen er det sjeldent at man trenger blokking av skallet. Det kan dog være tilfeller hvor oppvarming av innerskoen kan være med på å fintune passformen.

 Våre råd ang vekt og gåutslag forutsetter selvfølgelig at ski og bindinger ligger innenfor noenlunde samme kategori. Ski, bindinger og sko bør i utgangspunktet være laget for samme formål.

 

Ski veier 700-1000 g = Sko 600-1100 g

Ski veier 1000-1200 g = Sko 1000-1200 g

Ski veier 1500 g + = Sko 1200-1500 g

Ski 1700 g + = finn på noe annet enn å gå topptur med de, det finnes så mange gode ski som er lettere enn det.

 

Bindingen bør også følge litt samme prinsipp, men her har man noen viktige skiller i funksjon som ikke kan oversees. Vår helt klare oppfatning er at dersom du skal ha en ren techbinding så er Skitrab Titan Vario.2 markedets beste valg akkurat nå. Skal du ha noe bedre må du opp i en annen kategori hvor Skitrab Tr2, Fritschi Tecton og Salomon Shift ligger. Her får du en helt annen kjørestyrke. Velg dette dersom du også velger stive sko og tunge ski. Ellers velger du techbindinger. Og velger du techbindinger så velger du Titan Vario.2 som gir deg best sikkerhet kombinert med lav vekt.

 

Vi håper dette var med å å gi deg noen svar. Er du fortsatt i tvil, så må du ikke nøle med å kontakte oss slik at vi kan gi deg personlig veiledning, eller aller helst ta turen til Kårvatn!

Se vårt utvalg av randostøvler her!

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.